Zelfoogst champignons.
Dat is het product waar Leo Koolen zich met zijn bedrijf Koolen Champignons
op richt.
“Paddenstoelen laten groeien in een potje zodat de consument deze zelf kan gaan oogsten. Het is nog niet op de markt en je moet het vergelijken met kruiden in een bakje die je bij de supermarkt kunt krijgen. Met een dergelijk product kun je meer informatie meegeven over de groei en bijvoorbeeld een gerecht dat er bij past.”
Leo Koolen begon in 1981 samen met twee broers met de champignonkwekerij. “We zijn ooit begonnen met vier cellen. De teelt kent een periode van twaalf weken. Daarmee haalden we zestien teelten per jaar en produceerden 50.000 kilogram champignons per jaar.” Het bedrijf breidde stapje voor stapje uit. “Eigenlijk groeiden we mee met onze klanten. Dat ging op een gegeven moment vrij hard waardoor we bij andere telers champignons moesten bij kopen.” Vervolgens kwam ook de vraag naar andere paddenstoelsoorten zoals de oesterzwam en de kastanjechampignon. “En er kwamen steeds meer gemaksproducten, zoals gesneden groenten, bij voor de consument. Daar zijn we ook op gaan inspelen door gesneden champignons te gaan leveren. En we gingen kruiden toevoegen of vulden ze met geiten- of roomkaas. Zo bieden we een 60-tal producten aan onze klanten aan.” Inmiddels produceert Koolen 1,1 miljoen kilogram per jaar. “Het laatste jaar is eigenlijk de grootste stap in onze groei geweest. We hebben geprobeerd om de interne logistiek zo optimaal mogelijk te krijgen binnen de bedrijfsvoering. Daarin hebben we belangrijke stappen gezet. Naar aanleiding van een bezoek aan de open dagen van Triflor heb ik kunnen zien hoe ze de tulpen langs te plukkers laten gaan in plaats van de plukkers langs de tulpen. Het product wordt zo bij de werknemer gebracht. Daarmee kunnen de werkplekken worden geoptimaliseerd. Ik heb er die nacht van wakker gelegen hoe ik zoiets ook binnen ons bedrijf kon gaan doorvoeren. De logistiek probeer je dan in je hoofd voor je te halen. De kostprijs van een product zit voor de helft in de arbeid. Wij zijn op zoek gegaan naar een duurzame, technische oplossing en is het de bedoeling dat we met dezelfde mensen meer kunnen produceren. Daarmee hebben de werknemers ook de beschikking over een betere werkplek en gaan we er allemaal op vooruit. Een dergelijk systeem veranderen kan niet geleidelijk. Dat moet in één keer. Daarom is die laatste stap in onze groei een grote geweest.”
“Om champignons van de beste kwaliteit af te leveren, hebben we de afgelopen jaren ons kweekproces steeds verder verfijnd. We werken milieuvriendelijk en zonder bestrijdingsmiddelen. Daarmee proef je alleen de pure smaak van champignons. Wij willen dat onze champignons en paddenstoelen zo vers mogelijk bij de eindgebruiker komen. Daarom zoeken wij samen met onze afnemers naar de beste weg van teelt tot bord.”
In de eerste fase worden de champignoncellen gevuld met doorgroeide compost en dekaarde. “In deze cellen bootsen we met temperatuur en luchtvochtigheid de seizoenen na.” Na twee weken zie je de eerste knopjes verschijnen. Vanaf dat moment gaat het snel: de champignon groeit 5 procent per uur. “Na een klein weekje kunnen we starten met oogsten. Al onze champignons worden voorzichtig met de hand geoogst, waarna het pootje wordt afgesneden. Een champignon is zeer gevoelig. Daarom plaatsen wij direct na het plukken al onze champignons rechtstreeks in de verpakkingen voor de afnemers, zodat we de champignons maar één keer hoeven aan te raken. Het oogsten duurt gemiddeld twee weken. Daarna maken we de kweekbakken leeg en start het proces opnieuw.”
Na het oogsten koelen we de champignons in een vacuümkoeler. Dan wordt meteen het vocht weggetrokken. Hierdoor zijn ze beter te bewaren. Na het koelen verpakken we alle champignons en eventueel snijden we ze in plakjes, kwartjes of partjes. Dit gebeurt in onze moderne inpakruimte. Elke klant krijgt precies zijn gewenste bewerking en verpakking. Na het verpakken zijn de producten klaar om vervoerd te worden naar onze afnemers.”
Door de verbetering in de logistiek maakt Koolen Champignons iedere week een zogenaamde eerste en tweede vlucht. In de bekende blauwe bakjes gaan de champignons naar de klanten. “De doorloop is daarmee veel sneller. Door efficiency en middelen kunnen we met dezelfde mensen 60 procent meer doen.”
Koolen Champignons laat daarmee zien dat aan de Wierweg in Slootdorp een mooi proces gaande is. Kijk voor meer informatie over het bedrijf op www.koolen-champignons.nl.